Skumle advarsler?

Fordi e-forlaget ikke er registrert hos noen utstedere av såkalte sikkerhetssertifikat på internett, vil nedlastninger av våre publikasjoner og programmer ofte avstedkomme grelle advarsler på din PC. Disse sertifikatene bekrefter utelukkende, mot et klekkelig årlig honorar selvfølgelig, at filene ikke er ødelagt eller infisert etter at vi leverte dem fra oss. Men vi garanterer at filer lastet ned fra våre internettsider ikke er infisert med virus, trojanere, reklame eller andre uhumskheter som kan eksistere i internettets mørke kroker. Å mangle et slik sertifikat betyr ikke automatisk at utgiveren (f.eks. e-forlaget) er upålitelig eller en virusspreder. Men advarslene som gis, kan for et utrent øye fortone seg skumle.

e-forlaget drives ikke på kommersiell basis og har ikke funnet det hensiktsmessig eller regningssvarende å sikkerhetssertifisere oss hos noen av disse tilbyderne. Det er mulig vi likevel må "bite i det sure gresset", men foreløpig ber vi om at våre kunder og lesere forholder seg edruelig til de advarslene som bys.

Vi har for ordens skyld sjekket våre sider på Googles http://www.virustotal.com, som viser at ingen av filene på våre nettsider er infisert (ikke funnet sikkerhetsrisiko hos noen av de 64 antivirusselskapene), og vi tør oppfordre skeptikere til å sjekke sidene selv, for oppdatert info:Så vær vennlig å følge veiledningene nedenfor. Vi takker på forhånd for tilliten!

1. Windows Defender

Når du laster ned en av våre publikasjoner, gir Windows Defender (eksempel fra Windows10) en advarsel om at den ikke lastes ned så ofte og derfor (!) kanskje kan skade maskinen, og gir deg tre valg. Her må du velge "Kjør" for å kunne hente publikasjonen (eventuelt velge "Vis nedlastninger" og dobbeltklikke på publikasjonsfilen, f.eks. finnordet.exe):Da får du opp en melding om at Windows beskytter PCen og hindret en ukjent app fra å starte. Her må du velge linken "Mer info":Da får du opp enda en melding om at Windows beskytter PCen. Årsaken til at Windows hindret app'en fra å starte, er "Ukjent utgiver":Her kan du trygt velge knappen "Kjør likevel", for du vet jo at det er e-forlaget™ som er utgiver. Hvis ikke, går du dessverre glipp av våre spennende publikasjoner og morsomme programmer.

2. Nettleser i Windows

Når du klikker på en lenke til våre publikasjoner, får du i nyere nettlesere (Internet Explorer fra Microsoft, Chrome fra Google og Firefox fra Mozilla) et spørsmål om du virkelig vil kjøre eller lagre programmet:Dette kan jo være greit hvis du i vanvare kom til å klikke på en skummel link, men hos oss er alle lenker uskyldige. Vi ber deg derfor klikke på Lagre-knappen og velge "Lagre som". Du velger selv hvor du vil plassere programmet når du får opp en lagre-dialog. Deretter kjører Windows et sikkerhetssøk og vil vanligvis komme med en tilsynelatende skummel advarsel:Her velger du "Handlinger" og får opp en dialog der du trygt kan velge "Kjør likevel":Programmer og publikasjoner fra oss er bare ukjente fordi vi altså ikke er registrert hos en sertifikatleverandør og ikke har betalt vår avlat.

Har du fulgt oppskriften ovenfor, finner du programmet vårt i mappen der du valgte å lagre det. Her kan du med lett hjerte åpne programmet ved å dobbeltklikke på exe-filen:3. Avast anti-virus

Avast (og kanskje også andre antivirus-leverandører) har begynt å vise skumle advarsler mot enhver kjørbar fil som lastes ned fra internett. For at du skal få åpnet våre publikasjoner, må de kjøres i Windows på samme måte som MS Word, MS Excel, Adobe Reader osv. Fordi vi ikke er så veldig store i forhold til Microsoft og Adobe, og følgelig ikke blir lastet ned like ofte, synes Avast at de kan påstå at våre programmer er "potensielt mistenkelige". Dette er tatt opp med Avast av programkodeutvikleren, uten at antivirusselskapet har gjort annet enn å moderere teksten i advarslene. Her kan vi bare appellere til sunn fornuft og tiltro til våre gode hensikter.Får du opp advarselen som vist ovenfor, eller en tilsvarende advarsel fra en annen antivirus-leverandør, ber vi deg velge nødvendig handling: "Fullføre nedlastningen". Hvis ikke, går du dessverre glipp av våre spennende publikasjoner og morsomme programmer.


Sidene er laget i Microsoft Notisblokk av e-forlaget™ (takk til NeoSoft) — Disclaimer